|
www.f23.fora.pl Niezależne forum internetowe F23 - Wejdziesz - nie wyjdziesz
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pewna
Radykalny Wyznawca Wielkiego Fekala
Dołączył: 19 Maj 2020
Posty: 1627
Przeczytał: 11 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 1:44, 02 Kwi 2023 Temat postu: |
|
|
stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | jak już chyba pisałam, że jeżeli już to mrożoną |
a nie lepiej coś na ciepło? |
To lepiej w ogóle. A na ciepło to może być grzaniec. |
to już lepiej piwo z miodem. |
Też może być. |
a piłaś kiedyś prawdziwe espresso? czy tylko parzajkę? |
Piłam. |
nie posmakowało? |
Jak każda kawa. |
no nie zgodzę się że jak każda kawa. espresso musi być parzone w odpowiednich warunkach. ciśnienie, ilość kawy, ubicie. jak chociaż 1 rzecz pójdzie nie tak to espresso jest do wylania i nie nadaje się do picia. to nie jest kawa typu szklanka. espresso ma ok. 30-60ml. sam ekstrakt kawy. nie może być kwaśny ani gorzki. ma być sam smak. |
Być może, dla mnie zbędne info, bo kawa pozostanie kawą. |
no jak ktoś nie lubi smaku i zapachu kawy to trudno. ja lubię espresso popijane wodą po każdym łyku. ale co kto lubi. |
to jeszcze to wodą musisz popijać żeby smakowało? |
tak. żeby czuć smak kawy na nowo po łyku |
uff to tym lepiej, że nie piję kaw, bo unikam takich ceregieli. |
tu chodzi o zasmakowanie się w kawie. rytuał? nie sądzę. raczej żeby poczuć przyjemność z picia kawy. |
Właśnie o to mi chodzi, że jak nie jest przyjemne picie samej kawy tylko trzeba wodę, to ja podziękuję za takie ceregiele. |
wiesz co? i tak i nie. espresso ma ok. 40ml. możesz wypić to na raz albo se łykać na kilka razy. ale wolę se łyknąć trochę ektraktu i popić wodą, żeby potem se łykknąć znowu. jak się robi kawę czarną to się bierze właśnie taki ekstrakt 30ml i dolewa wody do 200ml i się pije. |
Ja tego nie łyknę ani tak ani siak. |
no jak się nie spróbuje to się nie wie. w każdym razie polecam. |
Napisałam już że próbowałam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Nie 1:47, 02 Kwi 2023 Temat postu: |
|
|
pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | jak już chyba pisałam, że jeżeli już to mrożoną |
a nie lepiej coś na ciepło? |
To lepiej w ogóle. A na ciepło to może być grzaniec. |
to już lepiej piwo z miodem. |
Też może być. |
a piłaś kiedyś prawdziwe espresso? czy tylko parzajkę? |
Piłam. |
nie posmakowało? |
Jak każda kawa. |
no nie zgodzę się że jak każda kawa. espresso musi być parzone w odpowiednich warunkach. ciśnienie, ilość kawy, ubicie. jak chociaż 1 rzecz pójdzie nie tak to espresso jest do wylania i nie nadaje się do picia. to nie jest kawa typu szklanka. espresso ma ok. 30-60ml. sam ekstrakt kawy. nie może być kwaśny ani gorzki. ma być sam smak. |
Być może, dla mnie zbędne info, bo kawa pozostanie kawą. |
no jak ktoś nie lubi smaku i zapachu kawy to trudno. ja lubię espresso popijane wodą po każdym łyku. ale co kto lubi. |
to jeszcze to wodą musisz popijać żeby smakowało? |
tak. żeby czuć smak kawy na nowo po łyku |
uff to tym lepiej, że nie piję kaw, bo unikam takich ceregieli. |
tu chodzi o zasmakowanie się w kawie. rytuał? nie sądzę. raczej żeby poczuć przyjemność z picia kawy. |
Właśnie o to mi chodzi, że jak nie jest przyjemne picie samej kawy tylko trzeba wodę, to ja podziękuję za takie ceregiele. |
wiesz co? i tak i nie. espresso ma ok. 40ml. możesz wypić to na raz albo se łykać na kilka razy. ale wolę se łyknąć trochę ektraktu i popić wodą, żeby potem se łykknąć znowu. jak się robi kawę czarną to się bierze właśnie taki ekstrakt 30ml i dolewa wody do 200ml i się pije. |
Ja tego nie łyknę ani tak ani siak. |
no jak się nie spróbuje to się nie wie. w każdym razie polecam. |
Napisałam już że próbowałam |
ok. ale czy to espresso nie było kwaśne albo gorzkie? bo wiesz. musi być wszystko idealnie dobrane
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pewna
Radykalny Wyznawca Wielkiego Fekala
Dołączył: 19 Maj 2020
Posty: 1627
Przeczytał: 11 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 1:51, 02 Kwi 2023 Temat postu: |
|
|
stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | jak już chyba pisałam, że jeżeli już to mrożoną |
a nie lepiej coś na ciepło? |
To lepiej w ogóle. A na ciepło to może być grzaniec. |
to już lepiej piwo z miodem. |
Też może być. |
a piłaś kiedyś prawdziwe espresso? czy tylko parzajkę? |
Piłam. |
nie posmakowało? |
Jak każda kawa. |
no nie zgodzę się że jak każda kawa. espresso musi być parzone w odpowiednich warunkach. ciśnienie, ilość kawy, ubicie. jak chociaż 1 rzecz pójdzie nie tak to espresso jest do wylania i nie nadaje się do picia. to nie jest kawa typu szklanka. espresso ma ok. 30-60ml. sam ekstrakt kawy. nie może być kwaśny ani gorzki. ma być sam smak. |
Być może, dla mnie zbędne info, bo kawa pozostanie kawą. |
no jak ktoś nie lubi smaku i zapachu kawy to trudno. ja lubię espresso popijane wodą po każdym łyku. ale co kto lubi. |
to jeszcze to wodą musisz popijać żeby smakowało? |
tak. żeby czuć smak kawy na nowo po łyku |
uff to tym lepiej, że nie piję kaw, bo unikam takich ceregieli. |
tu chodzi o zasmakowanie się w kawie. rytuał? nie sądzę. raczej żeby poczuć przyjemność z picia kawy. |
Właśnie o to mi chodzi, że jak nie jest przyjemne picie samej kawy tylko trzeba wodę, to ja podziękuję za takie ceregiele. |
wiesz co? i tak i nie. espresso ma ok. 40ml. możesz wypić to na raz albo se łykać na kilka razy. ale wolę se łyknąć trochę ektraktu i popić wodą, żeby potem se łykknąć znowu. jak się robi kawę czarną to się bierze właśnie taki ekstrakt 30ml i dolewa wody do 200ml i się pije. |
Ja tego nie łyknę ani tak ani siak. |
no jak się nie spróbuje to się nie wie. w każdym razie polecam. |
Napisałam już że próbowałam |
ok. ale czy to espresso nie było kwaśne albo gorzkie? bo wiesz. musi być wszystko idealnie dobrane |
Nie pamiętam, smakowało jak kawa, to pewnie gorzkie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Nie 1:54, 02 Kwi 2023 Temat postu: |
|
|
pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | jak już chyba pisałam, że jeżeli już to mrożoną |
a nie lepiej coś na ciepło? |
To lepiej w ogóle. A na ciepło to może być grzaniec. |
to już lepiej piwo z miodem. |
Też może być. |
a piłaś kiedyś prawdziwe espresso? czy tylko parzajkę? |
Piłam. |
nie posmakowało? |
Jak każda kawa. |
no nie zgodzę się że jak każda kawa. espresso musi być parzone w odpowiednich warunkach. ciśnienie, ilość kawy, ubicie. jak chociaż 1 rzecz pójdzie nie tak to espresso jest do wylania i nie nadaje się do picia. to nie jest kawa typu szklanka. espresso ma ok. 30-60ml. sam ekstrakt kawy. nie może być kwaśny ani gorzki. ma być sam smak. |
Być może, dla mnie zbędne info, bo kawa pozostanie kawą. |
no jak ktoś nie lubi smaku i zapachu kawy to trudno. ja lubię espresso popijane wodą po każdym łyku. ale co kto lubi. |
to jeszcze to wodą musisz popijać żeby smakowało? |
tak. żeby czuć smak kawy na nowo po łyku |
uff to tym lepiej, że nie piję kaw, bo unikam takich ceregieli. |
tu chodzi o zasmakowanie się w kawie. rytuał? nie sądzę. raczej żeby poczuć przyjemność z picia kawy. |
Właśnie o to mi chodzi, że jak nie jest przyjemne picie samej kawy tylko trzeba wodę, to ja podziękuję za takie ceregiele. |
wiesz co? i tak i nie. espresso ma ok. 40ml. możesz wypić to na raz albo se łykać na kilka razy. ale wolę se łyknąć trochę ektraktu i popić wodą, żeby potem se łykknąć znowu. jak się robi kawę czarną to się bierze właśnie taki ekstrakt 30ml i dolewa wody do 200ml i się pije. |
Ja tego nie łyknę ani tak ani siak. |
no jak się nie spróbuje to się nie wie. w każdym razie polecam. |
Napisałam już że próbowałam |
ok. ale czy to espresso nie było kwaśne albo gorzkie? bo wiesz. musi być wszystko idealnie dobrane |
Nie pamiętam, smakowało jak kawa, to pewnie gorzkie. |
ja tam baristą nie jestem, ale jak espresso jest za gorzkie to znaczy że ekstrakcja była sby długa i przekroczyła 30 sekund. idealne espresso się uzysukuje przy ok. 25-26 sekund. wtedy kawa nie jest ani kwaśna ani gorzka a czuć sam ekstrakt, wystarczy źle dobrać ilość o np. 0.2 grama kway albo źle ubić przed parzeniem i wychodzi zła. no ale to inny temat.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pewna
Radykalny Wyznawca Wielkiego Fekala
Dołączył: 19 Maj 2020
Posty: 1627
Przeczytał: 11 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 2:07, 02 Kwi 2023 Temat postu: |
|
|
stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | jak już chyba pisałam, że jeżeli już to mrożoną |
a nie lepiej coś na ciepło? |
To lepiej w ogóle. A na ciepło to może być grzaniec. |
to już lepiej piwo z miodem. |
Też może być. |
a piłaś kiedyś prawdziwe espresso? czy tylko parzajkę? |
Piłam. |
nie posmakowało? |
Jak każda kawa. |
no nie zgodzę się że jak każda kawa. espresso musi być parzone w odpowiednich warunkach. ciśnienie, ilość kawy, ubicie. jak chociaż 1 rzecz pójdzie nie tak to espresso jest do wylania i nie nadaje się do picia. to nie jest kawa typu szklanka. espresso ma ok. 30-60ml. sam ekstrakt kawy. nie może być kwaśny ani gorzki. ma być sam smak. |
Być może, dla mnie zbędne info, bo kawa pozostanie kawą. |
no jak ktoś nie lubi smaku i zapachu kawy to trudno. ja lubię espresso popijane wodą po każdym łyku. ale co kto lubi. |
to jeszcze to wodą musisz popijać żeby smakowało? |
tak. żeby czuć smak kawy na nowo po łyku |
uff to tym lepiej, że nie piję kaw, bo unikam takich ceregieli. |
tu chodzi o zasmakowanie się w kawie. rytuał? nie sądzę. raczej żeby poczuć przyjemność z picia kawy. |
Właśnie o to mi chodzi, że jak nie jest przyjemne picie samej kawy tylko trzeba wodę, to ja podziękuję za takie ceregiele. |
wiesz co? i tak i nie. espresso ma ok. 40ml. możesz wypić to na raz albo se łykać na kilka razy. ale wolę se łyknąć trochę ektraktu i popić wodą, żeby potem se łykknąć znowu. jak się robi kawę czarną to się bierze właśnie taki ekstrakt 30ml i dolewa wody do 200ml i się pije. |
Ja tego nie łyknę ani tak ani siak. |
no jak się nie spróbuje to się nie wie. w każdym razie polecam. |
Napisałam już że próbowałam |
ok. ale czy to espresso nie było kwaśne albo gorzkie? bo wiesz. musi być wszystko idealnie dobrane |
Nie pamiętam, smakowało jak kawa, to pewnie gorzkie. |
ja tam baristą nie jestem, ale jak espresso jest za gorzkie to znaczy że ekstrakcja była sby długa i przekroczyła 30 sekund. idealne espresso się uzysukuje przy ok. 25-26 sekund. wtedy kawa nie jest ani kwaśna ani gorzka a czuć sam ekstrakt, wystarczy źle dobrać ilość o np. 0.2 grama kway albo źle ubić przed parzeniem i wychodzi zła. no ale to inny temat. |
a nie prościej użyć cukru?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Nie 2:10, 02 Kwi 2023 Temat postu: |
|
|
pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | jak już chyba pisałam, że jeżeli już to mrożoną |
a nie lepiej coś na ciepło? |
To lepiej w ogóle. A na ciepło to może być grzaniec. |
to już lepiej piwo z miodem. |
Też może być. |
a piłaś kiedyś prawdziwe espresso? czy tylko parzajkę? |
Piłam. |
nie posmakowało? |
Jak każda kawa. |
no nie zgodzę się że jak każda kawa. espresso musi być parzone w odpowiednich warunkach. ciśnienie, ilość kawy, ubicie. jak chociaż 1 rzecz pójdzie nie tak to espresso jest do wylania i nie nadaje się do picia. to nie jest kawa typu szklanka. espresso ma ok. 30-60ml. sam ekstrakt kawy. nie może być kwaśny ani gorzki. ma być sam smak. |
Być może, dla mnie zbędne info, bo kawa pozostanie kawą. |
no jak ktoś nie lubi smaku i zapachu kawy to trudno. ja lubię espresso popijane wodą po każdym łyku. ale co kto lubi. |
to jeszcze to wodą musisz popijać żeby smakowało? |
tak. żeby czuć smak kawy na nowo po łyku |
uff to tym lepiej, że nie piję kaw, bo unikam takich ceregieli. |
tu chodzi o zasmakowanie się w kawie. rytuał? nie sądzę. raczej żeby poczuć przyjemność z picia kawy. |
Właśnie o to mi chodzi, że jak nie jest przyjemne picie samej kawy tylko trzeba wodę, to ja podziękuję za takie ceregiele. |
wiesz co? i tak i nie. espresso ma ok. 40ml. możesz wypić to na raz albo se łykać na kilka razy. ale wolę se łyknąć trochę ektraktu i popić wodą, żeby potem se łykknąć znowu. jak się robi kawę czarną to się bierze właśnie taki ekstrakt 30ml i dolewa wody do 200ml i się pije. |
Ja tego nie łyknę ani tak ani siak. |
no jak się nie spróbuje to się nie wie. w każdym razie polecam. |
Napisałam już że próbowałam |
ok. ale czy to espresso nie było kwaśne albo gorzkie? bo wiesz. musi być wszystko idealnie dobrane |
Nie pamiętam, smakowało jak kawa, to pewnie gorzkie. |
ja tam baristą nie jestem, ale jak espresso jest za gorzkie to znaczy że ekstrakcja była sby długa i przekroczyła 30 sekund. idealne espresso się uzysukuje przy ok. 25-26 sekund. wtedy kawa nie jest ani kwaśna ani gorzka a czuć sam ekstrakt, wystarczy źle dobrać ilość o np. 0.2 grama kway albo źle ubić przed parzeniem i wychodzi zła. no ale to inny temat. |
a nie prościej użyć cukru? |
nie cukier osłodzi może espresso, ale nie zniszczy smaku cierpokści czy goryczki jeśli espresso jest źle przyrządzone.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pewna
Radykalny Wyznawca Wielkiego Fekala
Dołączył: 19 Maj 2020
Posty: 1627
Przeczytał: 11 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 2:21, 02 Kwi 2023 Temat postu: |
|
|
stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | jak już chyba pisałam, że jeżeli już to mrożoną |
a nie lepiej coś na ciepło? |
To lepiej w ogóle. A na ciepło to może być grzaniec. |
to już lepiej piwo z miodem. |
Też może być. |
a piłaś kiedyś prawdziwe espresso? czy tylko parzajkę? |
Piłam. |
nie posmakowało? |
Jak każda kawa. |
no nie zgodzę się że jak każda kawa. espresso musi być parzone w odpowiednich warunkach. ciśnienie, ilość kawy, ubicie. jak chociaż 1 rzecz pójdzie nie tak to espresso jest do wylania i nie nadaje się do picia. to nie jest kawa typu szklanka. espresso ma ok. 30-60ml. sam ekstrakt kawy. nie może być kwaśny ani gorzki. ma być sam smak. |
Być może, dla mnie zbędne info, bo kawa pozostanie kawą. |
no jak ktoś nie lubi smaku i zapachu kawy to trudno. ja lubię espresso popijane wodą po każdym łyku. ale co kto lubi. |
to jeszcze to wodą musisz popijać żeby smakowało? |
tak. żeby czuć smak kawy na nowo po łyku |
uff to tym lepiej, że nie piję kaw, bo unikam takich ceregieli. |
tu chodzi o zasmakowanie się w kawie. rytuał? nie sądzę. raczej żeby poczuć przyjemność z picia kawy. |
Właśnie o to mi chodzi, że jak nie jest przyjemne picie samej kawy tylko trzeba wodę, to ja podziękuję za takie ceregiele. |
wiesz co? i tak i nie. espresso ma ok. 40ml. możesz wypić to na raz albo se łykać na kilka razy. ale wolę se łyknąć trochę ektraktu i popić wodą, żeby potem se łykknąć znowu. jak się robi kawę czarną to się bierze właśnie taki ekstrakt 30ml i dolewa wody do 200ml i się pije. |
Ja tego nie łyknę ani tak ani siak. |
no jak się nie spróbuje to się nie wie. w każdym razie polecam. |
Napisałam już że próbowałam |
ok. ale czy to espresso nie było kwaśne albo gorzkie? bo wiesz. musi być wszystko idealnie dobrane |
Nie pamiętam, smakowało jak kawa, to pewnie gorzkie. |
ja tam baristą nie jestem, ale jak espresso jest za gorzkie to znaczy że ekstrakcja była sby długa i przekroczyła 30 sekund. idealne espresso się uzysukuje przy ok. 25-26 sekund. wtedy kawa nie jest ani kwaśna ani gorzka a czuć sam ekstrakt, wystarczy źle dobrać ilość o np. 0.2 grama kway albo źle ubić przed parzeniem i wychodzi zła. no ale to inny temat. |
a nie prościej użyć cukru? |
nie cukier osłodzi może espresso, ale nie zniszczy smaku cierpokści czy goryczki jeśli espresso jest źle przyrządzone. |
Fascynujące
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Nie 2:32, 02 Kwi 2023 Temat postu: |
|
|
pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | jak już chyba pisałam, że jeżeli już to mrożoną |
a nie lepiej coś na ciepło? |
To lepiej w ogóle. A na ciepło to może być grzaniec. |
to już lepiej piwo z miodem. |
Też może być. |
a piłaś kiedyś prawdziwe espresso? czy tylko parzajkę? |
Piłam. |
nie posmakowało? |
Jak każda kawa. |
no nie zgodzę się że jak każda kawa. espresso musi być parzone w odpowiednich warunkach. ciśnienie, ilość kawy, ubicie. jak chociaż 1 rzecz pójdzie nie tak to espresso jest do wylania i nie nadaje się do picia. to nie jest kawa typu szklanka. espresso ma ok. 30-60ml. sam ekstrakt kawy. nie może być kwaśny ani gorzki. ma być sam smak. |
Być może, dla mnie zbędne info, bo kawa pozostanie kawą. |
no jak ktoś nie lubi smaku i zapachu kawy to trudno. ja lubię espresso popijane wodą po każdym łyku. ale co kto lubi. |
to jeszcze to wodą musisz popijać żeby smakowało? |
tak. żeby czuć smak kawy na nowo po łyku |
uff to tym lepiej, że nie piję kaw, bo unikam takich ceregieli. |
tu chodzi o zasmakowanie się w kawie. rytuał? nie sądzę. raczej żeby poczuć przyjemność z picia kawy. |
Właśnie o to mi chodzi, że jak nie jest przyjemne picie samej kawy tylko trzeba wodę, to ja podziękuję za takie ceregiele. |
wiesz co? i tak i nie. espresso ma ok. 40ml. możesz wypić to na raz albo se łykać na kilka razy. ale wolę se łyknąć trochę ektraktu i popić wodą, żeby potem se łykknąć znowu. jak się robi kawę czarną to się bierze właśnie taki ekstrakt 30ml i dolewa wody do 200ml i się pije. |
Ja tego nie łyknę ani tak ani siak. |
no jak się nie spróbuje to się nie wie. w każdym razie polecam. |
Napisałam już że próbowałam |
ok. ale czy to espresso nie było kwaśne albo gorzkie? bo wiesz. musi być wszystko idealnie dobrane |
Nie pamiętam, smakowało jak kawa, to pewnie gorzkie. |
ja tam baristą nie jestem, ale jak espresso jest za gorzkie to znaczy że ekstrakcja była sby długa i przekroczyła 30 sekund. idealne espresso się uzysukuje przy ok. 25-26 sekund. wtedy kawa nie jest ani kwaśna ani gorzka a czuć sam ekstrakt, wystarczy źle dobrać ilość o np. 0.2 grama kway albo źle ubić przed parzeniem i wychodzi zła. no ale to inny temat. |
a nie prościej użyć cukru? |
nie cukier osłodzi może espresso, ale nie zniszczy smaku cierpokści czy goryczki jeśli espresso jest źle przyrządzone. |
Fascynujące |
no raczej nie fascynujące. ale trochę się wkręciłem w temat.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pewna
Radykalny Wyznawca Wielkiego Fekala
Dołączył: 19 Maj 2020
Posty: 1627
Przeczytał: 11 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 2:49, 02 Kwi 2023 Temat postu: |
|
|
stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | jak już chyba pisałam, że jeżeli już to mrożoną |
a nie lepiej coś na ciepło? |
To lepiej w ogóle. A na ciepło to może być grzaniec. |
to już lepiej piwo z miodem. |
Też może być. |
a piłaś kiedyś prawdziwe espresso? czy tylko parzajkę? |
Piłam. |
nie posmakowało? |
Jak każda kawa. |
no nie zgodzę się że jak każda kawa. espresso musi być parzone w odpowiednich warunkach. ciśnienie, ilość kawy, ubicie. jak chociaż 1 rzecz pójdzie nie tak to espresso jest do wylania i nie nadaje się do picia. to nie jest kawa typu szklanka. espresso ma ok. 30-60ml. sam ekstrakt kawy. nie może być kwaśny ani gorzki. ma być sam smak. |
Być może, dla mnie zbędne info, bo kawa pozostanie kawą. |
no jak ktoś nie lubi smaku i zapachu kawy to trudno. ja lubię espresso popijane wodą po każdym łyku. ale co kto lubi. |
to jeszcze to wodą musisz popijać żeby smakowało? |
tak. żeby czuć smak kawy na nowo po łyku |
uff to tym lepiej, że nie piję kaw, bo unikam takich ceregieli. |
tu chodzi o zasmakowanie się w kawie. rytuał? nie sądzę. raczej żeby poczuć przyjemność z picia kawy. |
Właśnie o to mi chodzi, że jak nie jest przyjemne picie samej kawy tylko trzeba wodę, to ja podziękuję za takie ceregiele. |
wiesz co? i tak i nie. espresso ma ok. 40ml. możesz wypić to na raz albo se łykać na kilka razy. ale wolę se łyknąć trochę ektraktu i popić wodą, żeby potem se łykknąć znowu. jak się robi kawę czarną to się bierze właśnie taki ekstrakt 30ml i dolewa wody do 200ml i się pije. |
Ja tego nie łyknę ani tak ani siak. |
no jak się nie spróbuje to się nie wie. w każdym razie polecam. |
Napisałam już że próbowałam |
ok. ale czy to espresso nie było kwaśne albo gorzkie? bo wiesz. musi być wszystko idealnie dobrane |
Nie pamiętam, smakowało jak kawa, to pewnie gorzkie. |
ja tam baristą nie jestem, ale jak espresso jest za gorzkie to znaczy że ekstrakcja była sby długa i przekroczyła 30 sekund. idealne espresso się uzysukuje przy ok. 25-26 sekund. wtedy kawa nie jest ani kwaśna ani gorzka a czuć sam ekstrakt, wystarczy źle dobrać ilość o np. 0.2 grama kway albo źle ubić przed parzeniem i wychodzi zła. no ale to inny temat. |
a nie prościej użyć cukru? |
nie cukier osłodzi może espresso, ale nie zniszczy smaku cierpokści czy goryczki jeśli espresso jest źle przyrządzone. |
Fascynujące |
no raczej nie fascynujące. ale trochę się wkręciłem w temat. |
Zawsze się możesz wykręcić, jak ci się to znudzi.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Nie 2:55, 02 Kwi 2023 Temat postu: |
|
|
pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | stoolejek napisał: | pewna napisał: | jak już chyba pisałam, że jeżeli już to mrożoną |
a nie lepiej coś na ciepło? |
To lepiej w ogóle. A na ciepło to może być grzaniec. |
to już lepiej piwo z miodem. |
Też może być. |
a piłaś kiedyś prawdziwe espresso? czy tylko parzajkę? |
Piłam. |
nie posmakowało? |
Jak każda kawa. |
no nie zgodzę się że jak każda kawa. espresso musi być parzone w odpowiednich warunkach. ciśnienie, ilość kawy, ubicie. jak chociaż 1 rzecz pójdzie nie tak to espresso jest do wylania i nie nadaje się do picia. to nie jest kawa typu szklanka. espresso ma ok. 30-60ml. sam ekstrakt kawy. nie może być kwaśny ani gorzki. ma być sam smak. |
Być może, dla mnie zbędne info, bo kawa pozostanie kawą. |
no jak ktoś nie lubi smaku i zapachu kawy to trudno. ja lubię espresso popijane wodą po każdym łyku. ale co kto lubi. |
to jeszcze to wodą musisz popijać żeby smakowało? |
tak. żeby czuć smak kawy na nowo po łyku |
uff to tym lepiej, że nie piję kaw, bo unikam takich ceregieli. |
tu chodzi o zasmakowanie się w kawie. rytuał? nie sądzę. raczej żeby poczuć przyjemność z picia kawy. |
Właśnie o to mi chodzi, że jak nie jest przyjemne picie samej kawy tylko trzeba wodę, to ja podziękuję za takie ceregiele. |
wiesz co? i tak i nie. espresso ma ok. 40ml. możesz wypić to na raz albo se łykać na kilka razy. ale wolę se łyknąć trochę ektraktu i popić wodą, żeby potem se łykknąć znowu. jak się robi kawę czarną to się bierze właśnie taki ekstrakt 30ml i dolewa wody do 200ml i się pije. |
Ja tego nie łyknę ani tak ani siak. |
no jak się nie spróbuje to się nie wie. w każdym razie polecam. |
Napisałam już że próbowałam |
ok. ale czy to espresso nie było kwaśne albo gorzkie? bo wiesz. musi być wszystko idealnie dobrane |
Nie pamiętam, smakowało jak kawa, to pewnie gorzkie. |
ja tam baristą nie jestem, ale jak espresso jest za gorzkie to znaczy że ekstrakcja była sby długa i przekroczyła 30 sekund. idealne espresso się uzysukuje przy ok. 25-26 sekund. wtedy kawa nie jest ani kwaśna ani gorzka a czuć sam ekstrakt, wystarczy źle dobrać ilość o np. 0.2 grama kway albo źle ubić przed parzeniem i wychodzi zła. no ale to inny temat. |
a nie prościej użyć cukru? |
nie cukier osłodzi może espresso, ale nie zniszczy smaku cierpokści czy goryczki jeśli espresso jest źle przyrządzone. |
Fascynujące |
no raczej nie fascynujące. ale trochę się wkręciłem w temat. |
Zawsze się możesz wykręcić, jak ci się to znudzi. |
pewnie mi się znudzi po jakimś czasie przytotowywanie kawy. ale na razie robię.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|